Showing posts with label Tasik Cermin Ipoh. Show all posts
Showing posts with label Tasik Cermin Ipoh. Show all posts
tasik cermin ipoh
Tasik Cermin Ipoh
Pada cuti Chinese New Year yang lepas, Intan dan keluarga ambil peluang untuk ke Tasik Cermin yang terletak di Gunung Rapat, Ipoh. Nak jugalah tahu apa yang ada di Tasik Cermin ini. Orang jauh pun dah sampai ke Tasik Cermin ini, Intan yang memang Ipoh tempat tanah air tercinta, pun tak pernah sampai lagi. Jom, marilah tengok apa yang Intan jumpa di Tasik Cermin!

Sampai-sampai je di kawasan ini, kami parking kereta di kawasan lapang yang disediakan. Ada orang yang menjaga tempat parking itu. Nampak macam orang persendirian. Entahlah, Masuk ke Tasik Cermin percuma saja. Lepas turun dari kereta, anda perlu berjalan lebih kurang 1km untuk sampai ke Tasik Cermin.

Jalan masuk mengarah ke Tasik Cermin tidak proper, jalan melalui kawasan-kawasan bukit kuari. Kemudian, ada sedikit trekking masuk hutan. Tetapi jangan risau, laluan pejalan kaki disediakan sepanjang hutan itu. Sambil berjalan, anda boleh mendengar bunyi kicauan burung dan bunyi unggas hutan bersahutan. 

Keluar sahaja daripada hutan, anda perlu berjalan lebih kurang 200 meter lagi untuk sampai ke pintu gua. Kemudian, anda perlu berjalan masuk ke dalam gua yang agak gelap sepanjang kira-kira 100 meter lagi untuk sampai ke kawasan Tasik Cermin. Dalam gua, dah boleh nampak cahaya di hujun gua. Fuh! Berpeluh juga haritu, banyak berjalan. Akhirnya, tadaa! Inilah Tasik Cermin yang sering diperkatakan oleh orang tu. Tasik ini bukanlah sebuah tarikan formal, tiada siapa yang jaga kecuali uncle penjaga parking, tiada juga pintu entrance, juga tiada kaunter tiket. Memang korang pergi ke Tasik Cermin, perlu meneroka mencari Tasik Cermin dengan kedudukannya yang agak tersorok. Mujur semasa Intan datang, ramai pelawat lain yang ada juga. Jadi, takdelah Intan sekeluarga tercari-cari jalannya. Kalau tak yakin, janganlah ke sini seorang diri.

Setelah sampai di hujung, pandangan mata korang akan terpesona dengan melihat keindahan tasik yang terhidang di depan mata. Jadi, apalagi, kami tak lupa mengabdikan keindahan ini dalam foto, walaupun gambar selalunya tidak dapat menterjemahkan lukisan alam 100%.





Subscribe My Blog

Followers

Popular Posts