Showing posts with label Tempat Menarik Perak. Show all posts
Showing posts with label Tempat Menarik Perak. Show all posts
tasik cermin ipoh
Tasik Cermin Ipoh
Pada cuti Chinese New Year yang lepas, Intan dan keluarga ambil peluang untuk ke Tasik Cermin yang terletak di Gunung Rapat, Ipoh. Nak jugalah tahu apa yang ada di Tasik Cermin ini. Orang jauh pun dah sampai ke Tasik Cermin ini, Intan yang memang Ipoh tempat tanah air tercinta, pun tak pernah sampai lagi. Jom, marilah tengok apa yang Intan jumpa di Tasik Cermin!

Sampai-sampai je di kawasan ini, kami parking kereta di kawasan lapang yang disediakan. Ada orang yang menjaga tempat parking itu. Nampak macam orang persendirian. Entahlah, Masuk ke Tasik Cermin percuma saja. Lepas turun dari kereta, anda perlu berjalan lebih kurang 1km untuk sampai ke Tasik Cermin.

Jalan masuk mengarah ke Tasik Cermin tidak proper, jalan melalui kawasan-kawasan bukit kuari. Kemudian, ada sedikit trekking masuk hutan. Tetapi jangan risau, laluan pejalan kaki disediakan sepanjang hutan itu. Sambil berjalan, anda boleh mendengar bunyi kicauan burung dan bunyi unggas hutan bersahutan. 

Keluar sahaja daripada hutan, anda perlu berjalan lebih kurang 200 meter lagi untuk sampai ke pintu gua. Kemudian, anda perlu berjalan masuk ke dalam gua yang agak gelap sepanjang kira-kira 100 meter lagi untuk sampai ke kawasan Tasik Cermin. Dalam gua, dah boleh nampak cahaya di hujun gua. Fuh! Berpeluh juga haritu, banyak berjalan. Akhirnya, tadaa! Inilah Tasik Cermin yang sering diperkatakan oleh orang tu. Tasik ini bukanlah sebuah tarikan formal, tiada siapa yang jaga kecuali uncle penjaga parking, tiada juga pintu entrance, juga tiada kaunter tiket. Memang korang pergi ke Tasik Cermin, perlu meneroka mencari Tasik Cermin dengan kedudukannya yang agak tersorok. Mujur semasa Intan datang, ramai pelawat lain yang ada juga. Jadi, takdelah Intan sekeluarga tercari-cari jalannya. Kalau tak yakin, janganlah ke sini seorang diri.

Setelah sampai di hujung, pandangan mata korang akan terpesona dengan melihat keindahan tasik yang terhidang di depan mata. Jadi, apalagi, kami tak lupa mengabdikan keindahan ini dalam foto, walaupun gambar selalunya tidak dapat menterjemahkan lukisan alam 100%.





 menu nasi bamboo sungkai

 
Nasi Bamboo Sungkai- Pasti ramai pernah dengar tentang satu lagi tempat makan yang menjadi viral di laman sosial suatu ketika dahulu yang terkenal dengan nasi buluh atau Nasi Bamboo Sungkai yang terletak di Sungkai Perak. Ramai yang datang dari serata tempat semata-mata ingin merasakan kelainan masakan nasi buluh beserta lauk-lauk kampung yang menepati selera masyarakat Melayu terutamanya. 
 
Setiap masa penuh orang yang datang dari pelbagai tempat
 
Waktu Operasi Nasi Bamboo Sungkai
Restoran nasi bamboo Sungkai
 
 
Restoran Nasi Bamboo Sungkai, Sungai Klah terletak hanya 400m dari exit Sungkai Lebuhraya Utara Selatan (PLUS). Dalam perjalanan pulang dari kampung Ipoh ke KL, kami singgah sebentar di Restoran Nasi Bamboo Sg Klah ini untuk menikmati juadah makan tengahari yang sedap dan unik yang sering diperkatakan orang ramai. Jom intan kongsikan pengalaman sendiri menikmati makan tengahari beberapa juadah menarik di Restoran Nasi Bamboo Sungai Klah, Sungkai, Perak ini. 
 

 

Juadah Menarik di Nasi Bamboo Sg Klah

Pelbagai juadah menarik yang disajikan buat para pelanggan. Dan lauk-pauk yang disediakan betul-betul menepati cita rasa masyarakat Melayu khususnya. Sistem yang digunakan oleh Restoran Nasi Bamboo Sungai Klah ini adalah sistem layan diri.
 
 
Konsep layan diri
 
 
Pelbagai pilihan makanan ada di sini
 
 
 

1. Nasi buluh atau lebih dikenali sebagai Nasi Bamboo

Ha! Tulah dia nasi bamboo. Nasi yang dimasak di dalam buluh. 
 
 
 
 

2. Daging Kambing Bakar

 
RM11 satu pinggan
 

3. Ayam

 
 
 
 
 
 
 

4. Ikan Tilapia Bakar Kuah Asam


 

5. Burung Puyuh Bakar
 
 
 

6. Ikan Cencaru Sumbat

 

 

7. Masakan Sambal Kentang

 
RM3/pinggan
8. Sayur Pucuk Kerabu
 

RM4/pinggan
 
 

 

9. Sate

 
 
 
 

 

10. Kari Terung

 

 

11. Ketam

Add caption
12. Pau
 

 

13. Air Kelapa

 
RM4/biji
 

14. Minuman

 

Air Tembikai
Air Durian Belanda

 

Pengalaman Kami di Nasi Bamboo Sungai Klah

Memandangkan kami ke sini hanya dengan keluarga kecil kami, maka inilah hasilnya!
 
 
 
 
 

Makan dalam dulang di restoran nasi bamboo Sg Klah


  
Memang tidak rugi mencubanya. Patutlah tempat ini sentiasa penuh dengan orang yang datang dari serata Malaysia. Memang sedap dan unik!
 
Full house ok!
 
 
 
 

Upin Ipin Merchandise di Restoran Nasi Bamboo

Selepas makan, kami jalan-jalan cuci mata di dalam gerai Upin Ipin yang betul-betul terletak dalam Restoran Nasi Bamboo Sungai Klah. Anda boleh dapatkan barangan Upin Ipin yang original di sini. 
 
 
 
 
 
 
Baju Signature Nasi Bamboo Sungkai ada dijual di sini
 
 
 
 
 

Moga bermanfaat!

Jika ke Perak, jangan lupa singgah ke Nasi Bamboo Sungkai ok!
 
 

Subscribe My Blog

Followers

Popular Posts